Vitamine pillen mee op vliegreis: ja of nee?

Vitamine pillen mee op vliegreis: ja of nee?

Voor velen betekent vakantie dat je de sportschool even met rust laat en je koestert in de zon. Waar je het afgelopen jaar hard voor hebt getraind, kun je nu eindelijk op het strand laten zien. Je buikspieren zijn volop in beeld, je borsten zien er prachtig uit en je biceps zijn gespierd. Dumb bells worden ingeruild voor handdoeken, sportkleding voor een zwempak of bikini.

Toch willen veel mensen zich tijdens de feestdagen gedeeltelijk aan hun eetplan houden. Omdat het soms moeilijk is om de gewenste voedingsstoffen uit je voeding te halen, vooral op vakantie, is het altijd handig om supplementen mee te nemen. Maar zijn vitamine pillen in het vliegtuig toegestaan? Wij leggen uit of doen op z'n minst een poging daartoe met allerlei regeltjes waar je aan moet denken.

Voedingssupplementen op vakantie meenemen

Spoiler alert: voedingssupplementen meenemen op vakantie levert in de meeste gevallen geen problemen op. In de EU is het toegestaan om supplementen mee de grens over te nemen, mits ze voor persoonlijk gebruik zijn. Bovendien moeten supplementen ook in het betrokken land zijn toegestaan. Eiwitsupplementen zijn overal toegestaan, maar dit geldt niet voor alle supplementen of hun bestanddelen.

Pre-work out supplementen

Zo zijn sommige bestanddelen van bepaalde pre-workout supplementen in het ene land wel en in het andere land niet toegestaan. Doe dus je zorgvuldigheid om ongewenste verrassingen bij de douane te voorkomen. Specifieke informatie voor elk land kan worden opgevraagd bij de Nederlandse douane. Je kunt contact opnemen met de douane op 0800-0143 en ze zijn ook actief op sociale media.

Vitamines en mineralen

Voedingssupplementen zijn vitamines en mineralen die je inneemt als aanvulling op je normale voeding. Ze worden meestal ingenomen in de vorm van tabletten of capsules, maar er zijn ook supplementen, bijvoorbeeld in poedervorm.

Is er een maximum aantal supplementen?

Nee. Je doet er echter verstandig aan niet meer te nemen dan je werkelijk nodig hebt. Een groot bedrag zou gezien kunnen worden als handel, wat niet overal is toegestaan. Natuurlijk is er een limiet aan het totale gewicht van je koffer en/of handbagage.

Kleine voorwerpen inpakken

Je hebt waarschijnlijk al genoeg bagage bij je, dus het is verstandig om niet meer extra's mee te nemen dan je nodig hebt op je reis. Dit betekent wel dat je niet altijd de originele verpakking mee kunt nemen, want dat zijn vaak grote blikken of containers. Ga dus voordat je op vakantie gaat goed na of je bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid supplementen kunt bestellen. Je kunt bijvoorbeeld online multivitaminen bestellen bij Flinndal.

Voedingssupplementen op vakantie

Als er geen kleine verpakkingen beschikbaar zijn, neem dan zelf een afgemeten hoeveelheid, bijvoorbeeld in een klein bakje of in plastic zakjes. Vergeet niet het etiket met de ingredi├źnten uit de oorspronkelijke verpakking mee te nemen. Additieven, vooral in poedervorm, kunnen er minder onschuldig uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. Het is ook verstandig om een factuur of ander betalingsbewijs mee te nemen. Zo kan de duane de herkomst van het supplement opsporen.

Tip: Neem ook een betalingsbewijs voor het supplement mee. Als de douane om meer informatie vraagt en je toont zowel het etiket als het betalingsbewijs, dan help je alle vooroordelen over dat witte poeder in een mum van tijd weg!

Meer informatie over voedingssupplementen

Weet je niet zeker of je een bepaald voedingssupplement kunt meenemen op reis? Vraag dan altijd bij het douanekantoor van het betreffende vakantieland na wat de plaatselijke regels zijn. Zij kunnen je in elk geval helpen, en zo weet je ook zeker dat de informatie klopt.